Ce este Gestalt terapia? – 1

Ce este Gestalt terapia?

de Dominique si Amjad Nassim Krischel

 

GESTALT este un substantiv de origine germană care semnifică « a scoate la suprafaţă » în sensul modalității în care o dificultate, un comportament , un scenariu de viaţă, un complex care ia formăs « scoate in evidenţă » maniera noastră de a trăi pentru a ne închide şi a ne face să suferim.

De exemplu, dacă am crescut într-o manieră foarte strictă şi rigidă, a trebuit să îmi construiesc oricum valoriile, a trebuit să supravuieţuiesc şi să îmi creez o carapace : unele persoane vor fi supuse şi o să îşi plece capetele, altele vor fi rebele sau chiar revoltate, iar altele vor fi supuse în aparenţă şi rebele pe dinăuntru…

Ca adulţi, mecanismele de apărare pe care le-am construit şi care m-au protejat în copilărie şi în adolescenţă, m-au imbolnăvit acum: am rămas prea supus şi sunt timid sau timorat, fie îmi este teamă şi mă anesteziez, sau rămân rebel sub toate formele de autoritate, incluzând patronul sau şeful meu, care mi-l  aminteşte pe tata, am nişte comportamente paradoxale cu perioade de apatie care alternează şi perioade de explozie sau de agitaţie …

Gestalt terapia este o terapie şi / sau o dezvoltare personală concretă, de durată medie scurtă (de la 6 luni până la 3 ani maxim, deseori 1 până la 2 ani ) bazată pe pragmatism și pe experienţa personală a omului. Această psihoterapie se centrează pe dificultăţile actuale trăite de către pacient AICI şi acum; de exemplu, CUM frica  mea de bărbaţi/ femei are legătură cu partenerul/a actual (ă) ? Sau cu absența unui partener.

Accentul se pune mai ales pe  « CUM acest lucru se întâmplă » atfel spus punerea în evidenţă a vechilor procese închise şi recurente mai degrabă decât DE CE simt acel sau celălalt lucru? Cu alte cuvinte, CUM este povestea vieţi mele DUPĂ perioada copilăriei.

Este evident că înţelegerea şi numirea problemelor noastre reprezintă prima etapă din decizie, dar mulţi oameni cunosc şi îşi explică dificultăţile într-o formă lucidă şi nu reuşesc să le depăşească sau sabotează ceea ce au edificat prin înțelegere.

 

Traducere si adaptare: Alina Alexandru, Tatiana Benchea si Mihai Albu.

Partea a doua in curand!

Sursa imagine.

AICI gasesti informatii despre formarea in psihoterapie, metoda gestalt terapie integrativa.