Ce este Gestalt terapia? – 2

Ce este Gestalt terapia?

de Dominique si Amjad Nassim Krischel

 

Gestalt terapia s-a construit în jurul a trei axe esenţiale:

«  Comportamente, Moduri de gândire şi Emoţie »

 

  • Comportamentul este ceea ce îi arăt celuilalt, de multe ori o carapace, o modalitate de apărare care mi-a permis să supravieţuiesc şi să mă protejez de un anturaj perceput ca ostil sau susceptibil de a deveni ostil.

 

  • Modurile de gândire sunt scheme conştiente sau care ne ghidează în luarea deciziilor în viaţă, credinţele şi valorile noastre.

 

  • Emoţia este o manifestare corporală a sentimentului : ea se poate dezvolta în tot corpul (ex : înroşesc, îmi agit picioarele sub masă, sunt înțepenit)

 

Precum antrenorul sportiv, psihoterapeutul gestaltist se implică, explică, participă, însoţeşte şi răspunde la întrebările clientului însă se adaptează la ritmul acestuia din urmă.

Dacă terapia în mod clasic, include timp pentru exprimarea emoţiilor şi suficientă ascultare, terapia de tip gestalt include şi “ timpuri de a experimenta” : este vorba de a îl determina pe pacient să creeze noi comportamente.

Grupurile şi stagiile intensive de gestalt terapie rămân locurile privilegiate pentru a testa aproape fără riscuri aceste noi învăţături într-un microcosmos susţinător şi încurajator.

Stagiile si grupurile de gestalt terapie respectă următorele reguli : anonimat,  confidenţialitate, angajament de a munci legat de propria persoană şi de a împărtăşi ( totul sau pe părţi) a propriilor experienţe, refuzul de a trece la acţiune ( oricare ar fi), ascultarea celuilal.

Un fapt rar în meseria de consilier, terapeutul gestaltist își asumă exact aceleași valori și se angajează personal în trăirea și manifestarea acestora.

Relaţia terapeut – client se creează prin încrederea şi transparenţa mutuală, se bazează pe o etică umanistă cu limite stricte şi clare, ceea ce permite o mare libertate de muncă în interiorul cadrului menţionat mai sus.

În grupuri şi stagii, clientul experimentează şi « testează » noi comportamente care îl ajută în relaţiile cu ceilalţi membrii ai grupurilor, constituind o societate în miniatură ca şi cea cotidiană.

Prin urmare, clientul îți asumă un rol activ în exteriorul grupului : comportamentele sale sunt puse la încercare de către realitate şi viaţa cotidiană.

În plus, el/ea învaţă să înfrunte progresiv situaţiile de care se teme în loc să recurgă la fugă, la evitare sau la abuzul de substanţe care nu fac altceva decât să întreţină problema.

Bărbatul/femeia îşi dezvoltă astfel afirmarea de sine şi îşi reevaluează pozitiv modul de a gândi inițial devalorizant şi critic, care suprimă « contaminanţii » externi datoraţi educaţiei prea stricte sau prea permisive, cu tabuuri de toate felurile.

 

Traducere si adaptare: Alina Alexandru, Tatiana Benchea si Mihai Albu.

 

Sursa imagine.

AICI gasesti informatii despre formarea in psihoterapie, metoda gestalt terapie integrativa.