Psihanalisti care au influentat Gestalt terapia: Wilhelm Reich

 

Wilhelm Reich (1897- 1957)

Dincolo de influenta directa a psihanalizei „clasice”, Gestalt Terapia s-a construit şi sub influenta unor conceptelor novatoare din psihanaliza, elaborate de dizidenti, colaboratori sau urmaşi ai lui Freud. Astfel, vom gasi mai jos, numeroase puncte de vedere, abordari comune acestora si Gestalt Terapiei.

Va fi al patrulea si ultimul analist al lui Perls, chiar inainte de excluderea din Societatea Psihanalitica Internaţionala (1934). El se considera inca, fidel lui Freud, dar se simte „tradat de Freud dupa 1920”, in timp ce el urmareste cu obstinaţie urmele Maestrului sau, acordând sexualitaţii importanţa pe care o stim. El considera ca originea agresivitaţi si nevrozei rezida in acumularea tensiunii sexuale genitale si insista pe „funcţia orgasmului” ca „vindecare vegetativa bio-electrica” regulatoare, permiţând armonizarea energiilor conţinute – ceea ce se produce, dupa el, in patru timpi: tensiune, incarcare, descarcare, repaos (foarte asemanator ciclului contactului).

Dar Reich este foarte preocupat de faptul ca „in numeroase cazuri, in analiza, verbalizarea sensului inconstient al unui simptom nu antreneaza automat dispariţia sa.”[1] Plecând de la aceasta observaţie el propune „analiza caracterului” si cauta, prin vegetoterapie (1936), sa imprastie cuirasa caracteriala / armatura musculara – constituita impotriva angoasei – si sa restabileasca libertatea de circulaţie a fluxului energetic. Reich considera ca „rigiditatea musculaturii este latura somatica a refularii si baza menţinerii sale”. El estimeaza ca trebuie sa se incurajeze un mod de expresie total al clientului si nu numai un discurs verbal, dar el nu intervine corporal in timpul terapiei: pacientul ramâne alungit pe canapea in timp ce Reich observa atent respiraţia sa, postura, inflexiunile vocii, dar doar in cazuri excepţionale ii atinge faţa sau sternul.

El insista pe prioritatea lui „cum?” in faţa lui „de ce?” in ceea ce priveste forma si nu numai conţinutul mesajului.

 

Mihai Albu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.