Psihologia Gestalt

Psihologia Gestalt

“In multitudinea tuturor acestor influente, dupa cum vom vedea mai jos, perspectiva psihologiei Gestalt-iste ofera un punct central pentru Gestalt Terapie. Ea aduna toate influentele laolalta, reusind sa le unifice intr-un tot cu sens, forma si bine organizat. Sunt dispute numeroase aici, daca de fapt psihologia Gestalt isi datoreaza faima raspandirii Gestalt Terapiei sau daca, acesta din urma, nu s-ar fi putut dezvolta, sustine teoretic fara teoria oferita de prima. Nu imi propun sa lamuresc aici aceste dispute, si nu cred ca cineva le va lamuri; imi propun doar sa prezint, succint, cateva notiuni de baza precum si pe cei „trei mari” fondatori ai psihologiei Gestalt .

Psihologii Gestalt-isti dogmatici, care pretind ca Gestalt Terapia nu este „adevaratul Gestalt” au simultan si dreptate si se si inseala. Au dreptate pentru ca, pe langa psihologia Gestalt, Gestalt Terapia aduna si multe alte influente. Se inseala, deoarece psihologia Gestalt este punctul central si cea care ofera baza si posibilitatea de combinare si unificare a tuturor celorlalte influente. „Teoria Gestalt este extinsa/dezvoltata pana la a deveni un proces dinamic al cresterii si dezvoltarii personale, tot asa cum Goldstein a folosita in domeniul fiziologic iar Lewin in sfera sociala.”[1]Tot asa, Gestalt Terapia, odata insusita si inteleasa, poate servi la randul ei, ca punct central si legatura catre/cu alte perspective. De exemplu, el se potriveste (se imbina) cu munca lui Jung asupra viselor. Si, la extrema opusa, desi este o abordare de tip „descopera si exploreaza” mai degraba decat una programatica, precum psihoterapia cognitiv-comportamentala, Gestalt-ul se imbina la fel de bine si cu el, pentru ca foloseste, in mod clar, elemente de desensibilizare, de dezvoltare si practicare a unor pattern-uri noi de comportament.

Primul studiu oficial, fondator al acestei noi scoli, a aparut in 1912 sub semnaturile reunite ale lui

Max Wertheimer (1880-1943)

Kurt Koffka (1886-1941)

si Wolfgang Kohler (1887-1967).”

 

Mihai Albu


[1] Daniels, Victor – „Fritz Perls and Gestalt Therapy, And Comparisons With Classical Gestalt Psychology”, material internet, 2005

AICI gasesti informatii despre formarea in psihoterapie, metoda gestalt terapie integrativa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.