Raspunsuri

1. Cine poate participa la formare?

  • Conform legii psihologului, “competenţa în specialitatea psihoterapie poate fi dobândită (pe lângă absolvenții facultății de psihologie – n.n.) şi de absolvenţi ai facultăţilor de medicină generală (medicii psihiatri), asistenţă socială, filosofie, pedagogie (incluzand psihopedagogia), teologie, cu condiţia completării studiilor universitare cu un pachet de discipline de specialitate stabilit prin hotărâre a Comitetului director (vezi mai jos raspunsul nr. 21 – n.n.), precum şi formării complementare potrivit cerinţelor prevăzute de prezentele norme.”

2. Unde se desfasoara programul formativ?

Deocamdata doar in Bucuresti, in zona piata Romana.

3. Cand are loc admiterea?

Pentru a doua generatie de formare in gestalt terapie integrativa, ce incepe in ianuarie 2022, va rugam sa depuneti documentele necesare pana pe data de 1 noiembrie 2021, cei selectati vor fi anuntati pana pe 15 decembrie 2021 iar primul seminar va incepe in ianuarie 2022.

4. La cat timp incepe o noua generatie de formare?

Deocamdata, pana vor fi pregatiti primii formatori si supervizori in gestalt terapie integrativa din Romania, generatiile de formare incep o data la 4 ani!

5. Care este programul formativ?

Gasiti curricula intregului program formativ AICI.

6. Cand se anunta datele concrete ale seminariilor?

Calendarul seminariilor stabilite deja il gasiti AICI. Pe masura ce programam si alte seminarii, le vom posta in acelasi link.

7. Cate persoane pot participa la formare?

Maxim 20 in conditiile in care veti fi alaturi de un formator principal din Austria si un asistent/a din Romania.

8. Cate ore de autocunoastere si dezvoltare personala, individuala si in grup, trebuie sa urmez pana la finalizarea programului formativ?

Numarul de ore este specificat AICI, separat pe fiecare an precum si la finalizare progrmului.

9. Cand pot incepe sa practic gestalt terapia integrativa?

Conform reglementarilor in vigoare, dupa absolvirea celui de-al treilea an de formare, puteti incepe sa practicati, in supervizare, dupa ce v-ati inscris in Colegiul Pshologilor, care este autoritatea ce elibereaza certificatul de libera practica in supervizare, pe baza recomandarii si certificatului emis de asociatia formatoare. Criteriile minimale ale asociatiei formatoare le gasiti AICI.

10. Cand pot sa practic ca autonom?

Conform reglementarilor in vigoare, dupa absolvirea celui de-al patrulea an de formare (sunt minim 3 ani de formare si minim 1 an de supervizare) si a orelor necesare de supervizare si autocunoastere si dezvoltare personala puteti incepe sa practicati ca autonom, dupa ce v-ati inscris in Colegiul Pshologilor, care este autoritatea ce elibereaza certificatul de libera practica autonoma, pe baza recomandarii si certificatului emis de asociatia formatoare. Criteriile minimale ale asociatiei formatoare le gasiti AICI.

11. Cu cine imi pot face orele de autocunoastere si dezvoltare personala, individuala si in grup?

Toate orele de autocunoastere si dezvoltare personala in grup vor fi realizate cu formatorii din Austria. Restul de ore necesare vor fi realizate cu psihoterapeuti acreditati de catre Colegiul Psihologilor, va vom oferi o lista de recomandari dupa inceperea programului formativ. Este necesara o adeverinta, semnata si stampilata de catre terapeutul cu care ati facut terapie in care sa se mentioneze numarul de ore, perioada, tipul de terapie si metoda in care a avut loc terapia personala;

12. Cat costa participare la programul formativ?

Toate informatiile despre costuri le gasiti AICI. Pentru participantii care vin din afara Bucurestiului si trebuie sa-si plateasca cazare aici, exista o reducere (gasiti detalii in link-ul de mai sus)

13. Pot participa in formare si absolventii altor facultati?

In anumite conditii pot fi acceptate si persoane cu alte profesii: persoane care isi desfasoara activitatea in domenii in care interactioneaza/lucreaza cu alte persoane si carora aceasta formare, le ofera o mai buna autocunoastere pe care o pot fructifica in interactiunea cu ceilalti. Ei nu vor putea fi certificati de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

14. Cine face evaluarile in cadrul programului formativ?

Formatorii din Austria ce sunt pregatiti si apartin de OAGG/IG (Departamentul de Gestalt-terapie integrativa al Grupul de lucru austriac pentru terapie si dinamici de grup). Echipa completa o gasiti AICI.

15. Exista suporturi de curs?

Da, avem traduse suporturile de curs pentru cei 4 ani pentru seminariile care ofera suport de curs. Va recomandam cu mare caldura si incredere cartile de Gestalt terapie aparute in special la Editura Gestalt Books, precum si cele de la Editura 3 si Editura Herald.

16. In ce limba se desfasoara formare?

Formarea va fi in limba germana, asiguram traducerea. Cei mai multi profesori vorbesc si limba engleza.

17. De ce atat de multi formator si supervizori?

Recomandarile profesionale sunt ca in procesul formativ sa aveti terapeuti, formatori si supervizori diferiti, astfel incat pe de o parte relatiile de formare, relatiile terapeutice si ulterior cele de supervizare, sa nu interfereze, iar pe de alta parte sa puteti vedea stiluri diferite de a face terapie Gestalt, de a superviza si de a preda. Astfel se asigura dezvoltarea unui stil personal, creativ si adaptat la personalitatea viitorului gestalt terapeut integrativ, respectand totodata reperele si structura metodei. Nu in ultimul rand, fiecare dintre acestia are un anumit domeniu de specializare in care a aprofundat aplicarea metodei iar acum va pot furniza informatii pertinente, studii de caz, din experienta proprie, nu doar din carti.

18. De ce acest program formativ in Gestat terapie integrativa si nu alt program de Gestalt terapie?

Pentru ca: A. programul formativ este asemanator celui ce s-a desfasurat la nivel de Master of Science (Psihoterapie) in cadrul Universitati Dunarii, Krems, Austria; B. abordarea Gestalt terapiei integrative lucreaza cu o abordare holista, folosind inclusiv corpul si mijloacele expresiv-artistice in cadrul lucrului terapeutic; C. formarea se bazeaza si pe cercetarile stintiifice privind aplicarea metodei in contexte clinice precum si pe ultimele cercetari din domeniu.

19. Cum ma inscriu in programul formativ de psihoterapie, metoda Gestalt terapie integrativa?

Toate detaliile le gasiti AICI.

20. Care sunt costurile associate programului  de formare in psihoterapie, metoda Gestalt terapie integrativa?

Cu toate ca aducem 19 profesori din Austria, am reusit sa mentinem preturile comparabile cu alte programe formative din Romania. Mai multe despre costuri gasiti AICI.

21. Care este ” pachetul de discipline de specialitate stabilit prin hotărâre a Comitetului director” necesar absolventilor altor facultati (in afara de Psihologie), pentru a primi certificare ca psihoterapeut din partea Copsi?

Competența în specialitatea psihoterapie poate fi dobândită și de absolvenți de studii universitare în domenii conexe psihologiei – medicină/pedagogie/psihopedagogie/filosofie/ teologie/asistență socială, cu condiția completării studiilor universitare cu un pachet de discipline universitare de specialitate care va avea cel puțin următorul conținut: a) Introducere în psihologie sau Psihologie generală sau Fundamentele psihologiei sau Psihologia personalității sau Teorii ale personalității sau alte denumiri echivalente – 40 ore; b) Psihologia dezvoltării sau Psihologia vârstelor sau alte denumiri echivalente – 40 ore; c) Psihologie clinică sau Psihopatologie sau Psihiatrie sau Profile dezadaptative de comportament sau alte denumiri echivalente – 40 ore; d) Evaluare psihologică sau Evaluare și testare psihologică sau Psihodiagnostic sau alte denumiri echivalente – 40 ore; e) Introducere în psihoterapie sau Abordări în psihoterapie sau alte denumiri echivalente – 40 ore;

Conform raspunsului primit in 2021 de la Colegiul Psihologilor, aceste cursuri pot fi urmate doar in cadrul unei facultati.

Pentru alte raspunsuri va rog sa ne intrebati la formare@igb.ro sau 0744.236.205, Mihai Albu.