Intrebari si raspunsuri despre programul formativ in Gestalt terapie integrativa

1. Cine poate participa la formare?

  • Conform legii psihologului, “competenţa în specialitatea psihoterapie poate fi dobândită (pe lângă absolvenții facultății de psihologie – n.n.) şi de absolvenţi ai facultăţilor de medicină generală (medicii psihiatri), asistenţă socială, filosofie, pedagogie (incluzand psihopedagogia), teologie, cu condiţia completării studiilor universitare cu un pachet de discipline de specialitate stabilit prin hotărâre a Comitetului director (vezi mai jos raspunsul nr. 22 – n.n.), precum şi formării complementare potrivit cerinţelor prevăzute de prezentele norme.”

2. Unde se desfasoara programul formativ?

Deocamdata doar in Bucuresti, in 2 spatii: in zilele de weekend in zona Hala Traian, iar in cazul seminarilor care au zile prevazute in timpul saptamanii, in zona piata Romana.

3. Cand are loc admiterea?

Pentru prima generatie de formare in gestalt terapie integrativa, ce incepe in februarie 2018, va rugam sa depuneti documentele necesare pana pe data de 15 decembrie 2017, cei selectati vor fi anuntati pana pe 5 ianuarie 2018 iar primul semnar va incepe pe 2 februarie 2018.

4. La cat timp incepe o noua generatie de formare?

Deocamdata, pana vor fi pregatiti primii formatori si supervizori in gestalt terapie integrativa, generatiile de formare incep o data la 4 ani!

5. Care este programul formativ?

Gasiti curricula intregului program formativ AICI.

6. Cand se anunta datele concrete ale seminariilor?

Pentru primiii 2 ani de formare, calendarul seminariilor este deja stabilit si il gasiti AICI. Pentru urmatorii 2 ani (2020-2021) va fi anuntat din timp.

7. Cate persoane pot participa la formare?

Maxim 25 in conditiile in care vor veni mereu doi formatori din Austria, un formator principal si un/o asistent/a

8. Cate ore de autocunoastere si dezvoltare personala, individuala si in grup, trebuie sa urmez pana la finalizarea programului formativ?

Numarul de ore este specificat AICI, separat pe fiecare an precum si la finalizare progrmului.

9. Cand pot incepe sa practic gestalt terapia integrativa?

Conform reglementarilor in vigoare, dupa absolvirea celui de-al treilea an de formare, puteti incepe sa practicati, in supervizare, dupa ce v-ati inscris in Colegiul Pshologilor, care este autoritatea ce elibereaza certificatul de libera practica in supervizare, pe baza recomandarii si certificatului emis de asociatia formatoare. Criteriile minimale ale asociatiei formatoare le gasiti AICI.

10. Cand pot sa practic ca autonom?

Conform reglementarilor in vigoare, dupa absolvirea celui de-al patrulea an de formare si a orelor necesare de supervizare si autocunoastere si dezvoltare personala puteti incepe sa practicati ca autonom, dupa ce v-ati inscris in Colegiul Pshologilor, care este autoritatea ce elibereaza certificatul de libera practica autonoma, pe baza recomandarii si certificatului emis de asociatia formatoare. Criteriile minimale ale asociatiei formatoare le gasiti AICI.

11. Cu cine imi pot face orele de autocunoastere si dezvoltare personala, individuala si in grup?

Toate orele de autocunoastere si dezvoltare personala in grup vor fi realizate cu formatorii din Austria, precum si cateva individuale. Restul de ore necesare vor fi realizate cu psihoterapeuti acreditati de catre Colegiul Psihologilor, va vom oferi o lista de recomandari dupa inceperea programului formativ. Este necesara o adeverinta, semnata si stampilata de catre terapeutul cu care ati facut terapie in care sa se mentioneze numarul de ore, perioada, tipul de terapie si metoda in care a avut loc terapia personala;

12. Cat costa participare la programul formativ?

Toate informatiile despre costuri le gasiti AICI. Pentru participantii care vin din afara Bucurestiului si trebuie sa-si plateasca cazare aici, exista o reducere (gasiti detalii in link-ul de mai sus)

13. Pot participa in formare si absolventii altor facultati?

In anumite conditii pot fi acceptate si persoane cu alte profesii: persoane care isi desfasoara activitatea in domenii in care interactioneaza/lucreaza cu alte persoane si carora aceasta formare, le ofera o mai buna autocunoastere pe care o pot fructifica in interactiunea cu ceilalti. Ei nu vor putea fi certificati de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

14. Cine face evaluarile in cadrul programului formativ?

Formatorii din Austria ce sunt pregatiti si apartin de OAGG/IG (Departamentul de Gestalt-terapie integrativa al Grupul de lucru austriac pentru terapie si dinamici de grup). Echipa completa o gasiti AICI.

15. Exista suporturi de curs?

Da, avem la tradus o carte care contine practic marea majoritate a suporturilor de curs pentru cei 4 ani, insa are 800 de pagini, este in germana, deci mai dureaza pana apare. INSA va recomand cu mare caldura si incredere cartile de Gestalt terapie aparute in special la Editura Gestalt Books, precum si cele de la Editura 3 si Editura Herald.

16. In ce limba se desfasoara formare?

Formarea va fi in limba germana, asiguram traducerea. Cei mai multi profesori vorbesc si limba engleza.

17. De ce atat de multi formator si supervizori?

Recomandarile profesionale sunt ca in procesul formativ sa aveti terapeuti, formatori si supervizori diferiti, astfel incat pe de o parte relatiile de formare, relatiile terapeutice si ulterior cele de supervizare, sa nu interfereze, iar pe de alta parte sa puteti vedea stiluri diferite de a face terapie Gestalt, de a superviza si de a preda. Astfel se asigura dezvoltarea unui stil personal, creativ si adaptat la personalitatea viitorului gestalt terapeut integrativ, respectand totodata reperele si structura metodei. Nu in ultimul rand, fiecare dintre acestia are un anumit domeniu de specializare in care a aprofundat aplicarea metodei iar acum va pot furniza informatii pertinente, studii de caz, din experienta proprie, nu doar din carti.

18. De ce acest program formativ in Gestat terapie integrativa si nu alt program de Gestalt terapie?

Pentru ca: A. programul formativ este asemanator celui desfasurat la nivel de Master of Science (Psihoterapie) in cadrul Universitati Dunarii, Krems, Austria. Detalii AICI; B. abordarea Gestalt terapiei integrative lucreaza cu o abordare holista, folosind inclusiv corpul si mijloacele expresiv-artistice in cadrul lucrului terapeutic; C. formarea se bazeaza si pe cercetarile stintiifice privind aplicarea metodei in contexte clinice precum si pe ultimele cercetari din domeniu.

19. Cum ma inscriu in programul formativ de psihoterapie, metoda Gestalt terapie integrativa?

Toate detaliile le gasiti AICI.

20. De ce este atat de ieftin programul  de formare in psihoterapie, metoda Gestalt terapie integrativa?

Cu toate ca aducem 19 profesori din Austria, am reusit sa mentinem preturile comparabile cu alte programe formative din Romania, deoarece costurile pentru prima generatie sunt partial sponsorizate. Mai multe despre costuri gasiti AICI.

21. Cu cine vom face supervizarea?

Cu supervizorii din Austria implicati in acest program formativ, lista lor o gasiti AICI.

22. Care este ” pachetul de discipline de specialitate stabilit prin hotărâre a Comitetului director” necesar absolventilor altor facultati (in afara de Psihologie), pentru a primi certificare ca psihoterapeut din partea Copsi?

Ele sunt aprobate de catre Comitetul director al Colegiului Psihologilor din Romania si sunt:

a) psihologie generală şi psihodiagnostic; se realizeaza in cadrul formarii!

b) psihodiagnostic şi evaluare clinică; se realizeaza in cadrul formarii!

c) psihologie clinică şi/sau medicală; se poate realiza intr-una dintre cele doua forme detaliate mai jos!

d) consiliere şi psihoterapie; se poate realiza intr-una dintre cele doua forme detaliate mai jos!

e) psihiatrie şi/sau psihopatologie; se realizeaza in cadrul formarii!

f) psihologia sănătăţii şi/sau psihosomatică; se realizeaza in cadrul formarii!

g) psihologia dezvoltării şi/sau psihologia clinică a dezvoltării. se poate realiza intr-una dintre cele doua forme detaliate mai jos!

 

Pachetul de discipline universitare de specialitate (pentru alti absolventi decat absolventii facultatilor de psihologie) pot fi parcurse:

a) în cadrul programului de licenţă (şi/sau master, doctorat) în psihologie, sau, în situaţia în care acestea nu au făcut parte din curriculum universitar în psihologie, se pot completa ulterior prin studii universitare specifice, focalizate pe aceste cursuri (ex. cursuri organizate în regim de taxă la universităţile acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării; MEdC);

b) în cadrul unui program de formare profesionala avizat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, cu formatori sau cadre didactice de specialitate, organizat de catre furnizorii de formare profesională avizați de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Programul de formare profesionala se supune procedurii de analiza si avizare de catre Comisia de psihologie clinica si psihoterapie, respectiv, Comitetul director al CPR.

 

Pentru alte raspunsuri va rog sa ne intrebati la formare@igb.ro sau 0744.236.205, Mihai Albu.