Echipa: Liselotte Nausner, Mag.
Formatoare, supervizoare si coordonatoare
in cadrul singurului program formativ de psihoterapie,
metoda Gestalt terapie integrativa, desfasurat in Romania
Sustine cursurile:
1. Introducere în Gestalt terapie integrativă
- istorie și fundamente teoretice
Sunt prezentate în formele lor fundamentale abordările teoretice esențiale și teoreticienii importanți la care fac referire Fritz și Laura Perls și pe care a fost construită teoria gestalt terapiei. Totodată, aspectele teoretice ale programului formativ și ale terapiei de formare sunt conceptualizate și clarificate.
- baze filozofice ale Gestalt terapiei
Seminarul este o inițiere în hermeneutică și fenomenologie, oferind o baza filozofică pentru gestalt terapie. Punctele cheie sunt teme selectate din filozofia lui Edmund Husserl și fenomenologia lui Maurice Merleau-Ponty. Conceptele terapeutice principale ale gestalt terapiei despre teoria percepției și antropologie sunt prezentate și discutate ca fundații teoretice pentru activitățile terapeutice.
2. Teorii psihologice relevante pentru domeniul psihoterapiei
Sunt prezentate teorii generale psihologice, în evoluția lor istorică, de la origine până la dezvoltările ulterioare, precum și semnificația lor pentru psihoterapie. Pe baza rezultatelor cercetărilor actuale despre dezvoltarea copilului, despre atașament și din domeniul neuro-psihologiei, este conceptualizată o psihologie de cunoaștere relevanta pentru terapie, care pune accentul în special pe descoperirea structurilor psihice, formarea prin diferențiere, regularizare și internalizarea experiențelor relaționale. Aspecte particulare ale descoperirilor din domeniul cognitiv, emoționale și social sunt completate și integrate modelului psihologic prezentat.
3. Aspecte ale dezvoltării patologice relevante pentru psihoterapiei
Se abordează aspecte ale vieții psihice, de la dezvoltarea sănătoasă (un contact corespunzător cu sine și cu ceilalți) într-un mediu “suficient de bun” până la probleme de dezvoltare specifice unor faze ale contactului, sunt descrise dereglări ale interacțiunii (tulburări, deficiențe, conflicte, traume) și posibilele lor impacturi structurale patologice asupra auto-reglării organismice și a contactului sănătos. Experiențele relaționale eșuate și impactul lor în experiența individuală și relațională devin punctul de plecare al unei atitudini terapeutice utile și al unor activități terapeutice corectoare.
Alte detalii:
- Magister Theologies (1978);
- Formare suplimentara de specializare in terapie sistemica de familie;
- formare suplimentara de specializare in psihosomatica;
- formare suplimentara de specializare in terapie integrativa pentru trup si miscare;
- formare suplimentara de specializare in „Diagnostic operationalizat psihodinamic”;
- profesor asociat la Institutul „Fritz Perls”, Dusseldorf, 1993;
- certificat EAGT (European Association for Gestalt Therapy);
- 34 ani de experienta ca psihoterapeut.
AICI gasesti informatii despre formarea in psihoterapie, metoda gestalt terapie integrativa.
Related Posts
- Echipa: Elisabeth Konecny-Knell, Mag.
- Echipa: Dr. Ingeborg Netzer, Mag., MSc.